17. septembra 1972 je bil za Cerkno prav poseben dan. Tega dne je v Cerknem odprla vrata nova osnovna šola, takrat imenovana Osnovna šola Cerkno spomenik NOB. Šola je bila zgrajena ob veliki solidarnostni akciji borcev in udeležencev narodno-osvobodilne borbe, zamejskih Slovencev, gospodarskih organizacij in posameznikov iz vse Slovenije, šolske mladine in občanov.
V lanskem šolskem letu, 17. septembra 2022, je torej naša šola praznovala visok 50-letni jubilej, ki smo mu ob slovenskem kulturnem prazniku posvetili posebno pozornost na šolski prireditvi.
V tednu, ko Cerkljanska obuja spomine na pisatelja Franceta Bevka, v okviru Bevkovih dnevov, pa je izšla tudi MLADA RAST, posvečena spominom na gradnjo nove šole. Spomine so posneli in zapisali številni učenci 7. in 8. razredov po pripovedovanju nekdanjih učencev, nekaj spominov pa je ostalo zapisanih tudi v starejših številkah šolskega glasila, v letošnji izdaji smo jih ponovno obudili in s pomočjo le-teh je nastala tudi šolska prireditev. Tako v letošnji Mladi rasti beremo spomine: Franceta Bevka, Dušana Pagona, Tončka Trpina, Francija Ferjančiča, Bojana Tušarja, Ivana Černilogarja, Ivane Leskovec, Jelke Miklavčič, Vojke Kosmač, Viktorja Uršiča, Jožka Bavcona, Melite Zajc, Ksenije Uršič, Cvetke Bevk, gospe Nevenke in Rezike. Posebnost prvega razdelka šolskega glasila je tudi album fotografij, ki so jih nam v objavo posodili pripovedovalci in Cerkljanski muzej. Fotografije prikazujejo težke razmere starih šol in sodobno opremljeno takrat novo šolo. Verjamemo pa tudi, da se boste številni Cerkljani na teh fotografija prepoznali in obudili spomine na svoja šolska leta. Še več fotografij in lepih spominov pa si lahko ogledate v kratkem filmu, ki smo ga pripravili za prireditev:

 

MLADA RAST POSVEČENA 50. OBLETNICI OŠ CERKNO

 

 

 

Mlada rast je letos prevetrila tudi svoj notranji izgled. Če ste v preteklih letih brali prispevke po razdelkih razredov, smo se tokrat odločili, da poglavja razdelimo na POEZIJO in PROZO. Učenci od 1. do 9. razreda so pokazali, da zmorejo in želijo ustvarjati na področju literarne in likovne umetnosti. Letošnji nabor izdelkov je bogat in navdihujoč. Verjamemo, da bo Mlada rast tudi v bodoče eno najboljših šolskih literarnih glasil prav zaradi naših učencev. Nagrada JSKD za najboljše osnovnošolsko glasilo v preteklem šolskem letu je bila že 5. po vrsti v zadnjih 7 letih.

 

V letošnjem šolskem letu pa se bomo ponovno posvetili svetovnemu natečaju v pisanju otroške haiku poezije. S 1. oktobrom 2023 se prične 18. svetovno tekmovanje JAL Fundacije na Japonskem, in sicer na temo »DRUŽINA«. Verjamemo, da se bodo naši učenci na tekmovanju več kot 50 držav sveta ponovno izkazali, obljubljajo se namreč zelo lepe nagrade. Na spodnji povezavi si lahko ogledate rezultate preteklega 17. tekmovanja na temo »MESTA« in napoved novega tekmovanja.

Vabimo vas, da se nam pridružite v velikem številu, naj pesmi slovenskih učencev obidejo svet.

 

 

(Skupno število obiskov 266, 1 obiskov danes)
Dostopnost