MLADA RAST

Nekaj uvodnih besed o Mladi rasti, literarnem glasilu Osnovne šole Cerkno

Literarno šolsko glasilo Mlada, ki na naši šoli neprekinjeno izhaja vse od leta 1961, je doseglo že res častitljivo starost, saj v šolskem letu 2021/22 zabeležilo že 60. jubilej. Kljub temu je še vedno v enaki meri, kot na začetku, polno živahnega, mladostnega in igrivega duha, saj ga vedno znova ustvarjajo mladi ustvarjalci.

Ob 40-letnici neprekinjenega izhajanja (2002) sta  dolgoletni mentorici tega glasila Marija Rejc in Dragica Kravos zapisali takole: “Mlada rast – glasilo učencev OŠ Cerkno – je res mlada, če jo pogledamo z vidika ustvarjalcev, a obenem že priletnejša, če pomislimo, da je letošnja številka zabeležila že 38-letnico rednega izhajanja.”

Prva urednica tega časopisa, učiteljica Sabina Eržen, pa se začetkov spominja takole: “Na šolski časopis smo pomislili še tiste čase, ko so po naših razredih viseli stenčasi z otroškimi risbami, pesmicami in članki. Kaj, če bi te članke zbrali v šolski časopis? Brali bi ga vsi učenci in tudi starši bi izvedeli, o čem pišejo in o čem razmišljajo njihovi otroci.”

In tako se je začelo. Skozi leta je glasilo spremenilo svojo zunanjo podobo in tehniko tiskanja, čar mladostnega literarnega ustvarjanja pa ostaja stalnica.

“Moč besede in likovne sledi na papirju nam ponujata svobodo, svet, v katerem smo lahko tisto, kar v resnici smo, ponuja pa tudi svetove, ki so nam sicer nedosegljivi, ki nas branijo pred včasih trpko realnostjo. Beseda in likovna sled imata in sta vedno imeli moč neizrekljivih razsežnosti.” Tako je zapisala sedanja urednica glasila, učiteljica Mojca Lipužič Moravec, ob izidu jubilejne številke in s tem zagotovila, da bo Mlada rast še naprej, v svoji mladostni opravi, vedno znova prišla med nas.

(Skupno število obiskov 629, 1 obiskov danes)
Dostopnost