​Ali lahko ugotovite, kam smo počitnikarji šli danes? Tako je, kot vsako leto so nas z veseljem povabili in z odprtimi rokami sprejeli delavke in delavci na podjetju ETA Cerkno. Seveda se povabilu nismo mogli upreti, saj smo že iz prejšnjih let vedeli, kako prijetno se počutimo, ko jih obiščemo. Zato smo zjutraj ubrali pot pod noge in se z nasmeški na obrazu odpravili.

Pri vhodu nas je toplo sprejel direktor podjetja ETA Cerkno in nam povedal današnji plan dejavnosti, ki se jih bomo udeležili, in poudaril pomembnost pravil, ki jih moramo upoštevati pred vstopom. Da smo na čim bolj učinkovit način spoznali podjetje od blizu, smo se razdelili v tri skupine. Vsako od teh so čakali delavci in vodiči, ki so nas že nestrpno pričakovali, saj so med njimi bili tudi naši starši in sorodniki.

Prva skupina si je ogledala livarno, do katere smo se morali še malce sprehoditi, saj je od glavnega dela odmaknjena za nekaj metrov. Tam smo najprej vstopili v pisarno, kjer se delavci dogovarjajo o začetnih in končnih izdelkih, ki nastanejo v proizvodnji. Videli smo ulivane izdelke, ki jih lahko najdemo tudi v domačem gospodinjstvu. Potem so nas delavci peljali do same livarne, kjer smo lahko v osrednjem prostoru, skozi zaščitna stekla, opazovali ulivanje in kako ti izdelki nastajajo. Ker so bili vodiči tako prijazni, so nas peljali tudi v sam delovni prostor, vendar smo si morali nadeti zaščitna očala. Bilo je zelo hrupno in vroče, a vseeno je bilo zelooo zanimivo.

Medtem si je druga skupina ogledala postopek izdelave indukcijskih plošč. V prostor smo vstopili v pričakovanju, da bomo videli veliko ljudi, a nas je presenetilo in navdušilo to, da so monotono in zahtevno delo opravljali roboti. Natančno smo si ogledali postopek delovanja robota in bili pozitivno presenečeni, kako učinkovito in hitro delujejo. Bili smo presrečni, ker smo jih lahko tudi poimenovali. Pot smo nadaljevali do skladišča, ki je bil prav tako zelo zanimiv.

Tretja skupina pa si je ogledala, kako nastanejo diastati in termostati. Tudi tam je nekatere naloge delal robot. Ogledali smo si tudi kratek prispevek o ETI Cerkno. Končni izdelek nam je vodička tudi pokazala in bilo je zelo zanimivo, kako iz tako dolgega postopka nastanejo taki izdelki.

Za konec, kot vsako leto, smo igrali tomboloo! Komaj smo čakali, da se lahko usedemo za mize in dobimo listek, ki nam bo morda prinesel srečo. Igra je bila napeta in vrstice so kar letele. Na koncu smo le dobili zmagovalca! Počakali smo na kosilo in pred tem našim gostiteljem zapeli pesmi, ki smo jih peli v Ljubljani. Bili so zelo veseli. Kosilo je bilo odlično in prav dobro smo se najedli. Svoje polne želodčke smo komaj prinesli do šole, še posebej zaradi sladoleda, ki se mu preprosto nismo mogli upreti.

Mi, počitnikarji, bi se vsem delavcem na ETI Cerkno radi iskreno zahvalili za tak sprejem, ki nam ga pripravite vsako leto. Vsakič je bolj zanimivo in vedno se naučimo še kaj novega. Hvala!

(Skupno število obiskov 169, 1 obiskov danes)
Dostopnost